Nuku ja elä💗
Jul 26, 2020Uni on käsittämättömän tärkeää. Se on tärkeää todella monista syistä. Tänään keskitytään kolmeen unelmien toteuttajien kannalta kaikista olennaisimpaan. Uni nimittäin vaikuttaa isosti unelmiesi toteutumiseen. Ja onnellisuuteesi. Ja ilon määrään elämässäsi. Ja luovuuteesi. Ja elivoimaisuuteesi. Ja siihen millainen ihminen olet itsellesi. Ja muille. Ja tätä listaa voisi jatkaa todella pitkäksi. Mainitsin muutamia jotta saisin kiinnostuksesi lukea tämä teksti loppuun heräämään. Toivottavasti sain sinut kiinnostumaan siitä, että haluat lukea nämä kolme syytä siihen miksi sinun kannattaa priorisoida hyvä uni. Lopuksi annan sinulle kolme vinkkiä siihen miten voit untasi parantaa.
1. Tahdonvoima (valintojen tekeminen)
Millainen ihminen olet kun olet nukkunut hyvin? Miltä elämäsi silloin tuntuu? Minkä numeron voisit silloin antaa tahdonvoimallesi ja sille miten hyviä valintoja teet kuvitteellisesti verrattuna tahdonvoimaasi kun et ole nukkunut hyvin/tarpeeksi? Niimpä.
Tiesitkö, että meillä kaikilla on tietty määrä tahdonvoimaa kun aamulla heräämme. Ja se tahdonvoima kuluu päivän aikana kun teemme päätöksiä ja valintoja. Tästä syystä eniten unelmia kohti vievät valinnat ja päätökset kannattaa ajoittaa aamupäivään illan sijasta jos mahdollista. Mutta, pystyt kehittämään tahdonvoimaasi ja harjoittamaan sitä vahvemmaksi niin, että sinulla on sitä enemmän kun uusi päivä alkaa. Yksi isoimmista kehityskeinoista on riittävä uni. Pystyt nimittäin riittävän unen avulla vaikuttamaan siihen, mikä tahdonvoiman määräsi on silloin kun heräät, eli käytännössä kuinka täynnä tahdonvoiman kannusi on mistä pikkuhiljaa alat kaatamaan sitä päätöksiä ja valintoja tehdessäsi. Jos nukut huonosti, on tahdonvoiman kannusi jo alkujaan tyhjempi, puolillaan tai jopa lähes tyhjä! Ja silläkö ajattelit pärjätä hyviä valintoja tehden päivän aikana? Nuku riittävästi ja herää tahdonvoiman kannusi täynnä. Kuluuko se silti? Kyllä. Pystynkö kehittämään sitä muuten kuin nukkumalla? Kyllä. Mutta siitä huolimatta riittävällä unella vaikutat eniten siihen miten paljon tahdonvoimaa sinulla aamulla on ja millaisia valintoja päivän aikana teet eli miten tahdonvoimaasi käytät.
Jos olet luonut itsellesi toimivia pysyviä rutiineja jotka ovat jo kehittyneet hermoradoiksi aivoihisi riittävän toistomäärän takia, pystyt ilman sen suurempaa tahdonvoimaa toteuttamaan niitä vaikka kannusi olisi tyhjillään eli jos olet nukkunut huonosti. Esimerkiksi hampaiden pesu. Se on useammille meistä jo niin vahva rutiini, että teemme sen väsyneenäkin. Mutta mitä enemmän on kyse siitä, että tekeminen/valinta ei ole vahva itsestäänselvä rutiini, jätät sen tekemättä tahdonvoiman heiketessä päivän aikana. Annat väsyneenä helpommin periksi mielihaluille ja mukavuudelle unelmia kohti vievien valintojen sijaan. Mieti nyt esimerkiksi sitä mitä ruokaa sinun tekee mieli väsyneenä, tai voittaako lempi tv sarjasi katsominen vai liikunta väsyneenä vaihtoehtojen vaakakupissa? Entä se rohkea askel, jonka ottamalla unelmasi etenisi, kuinka todennäköisesti siirrät sen tulevaisuuteen väsyneenä ja valitset jonkun helpomman tai jätät kokonaan tekemättä tänään? Riippumatta siitä mikä unelmasi tai tavoitteesi on, on varmaa että sitä kohti ei mennä tekemättä asioita jotka vaativat sinulta tahdonvoimaa. Mieti nyt konkeettisesti askeleet joita ottamalla pääset kohti unelmaasi mikä se onkaan. Ja sen jälkeen vertaa näitä kahta lausetta listallasi oleviin konkreettisiin tekoihin ja mieti lopputulemaa:
- Olen nukkunut riittävästi, olen levännyt ja virkeä.
- Olen valvonut liian myöhään priorisoimatta untani, herännyt aikaisin suorittaakseni enemmän, ja siksi olen väsynyt tai en ainakaan tunne oloani virkeäksi.
Väitän, että oli tavoitteesi mikä tahansa, on sinulla todennäköisemmin tahdonvoimaa ottaa askelia kohti unelmiasi kun olet levännyt ja virkeä. Eikä tämä ole vain minun väittämäni, tutkimuksetkin osoittavat että riittävällä unella on vaikutusta valintojen tekemisen kykyymme. Joten nuku. Nuku riittävästi ystäväni. Priorisoi uni ja nosta tahdonvoimasi vahvemmaksi sen avulla. Tarvitset sitä silloin kun kaikki menee hienosti, mutta erityisesti silloin kun kaikki ei mene niinkuin suunnittelit. Tahdonvoiman täysi kannu on jokaisen unelmien toteuttajan tärkeä voimavara ja riittävä uni on isoin tekijä jolla pystyt siihen vaikuttamaan.
2. Suorituskyky
Tiesitkö, että Guinnessin ennätyskirja on lopettanut valvomisen ennätysten julkaisemisen, koska liiallisen valvomisen on tieteellisesti TUTKITUSTI todettu olevan niin VAARALLISTA! Unen puutteessa on joustovaraa mutta loputtomasti sit ei voi jatkaa. Unen vaarallisuus on todettu todelliseksi tieteellisesti tutkimalla. Tästä syystä esimerkiksi myös maailman terveysjärjestö WHO on määrittänyt univajeen teollistuneissa maissa vallitsevaksi epidemiaksi.
Mutta sitten suorituskykyyn, josta puheen ollen, tiesitkö että kansainvälinen olympiakomitea on vuonna 2015 julkaissut lausunnon, jonka mukaan riittävä uni on ratkaisevan tärkeää ja ehdottomasti välttämätöntä urheilijoiden kehittymiselle kaikissa lajeissa? Puhutaan sitten sinun suorituskyvystäsi, koska se on niin tärkeä asia unelmiesi toteutumisen kannalta. Jos tämä aihe alkaa kiinnostamaan enemmän, suosittelen ehdottomasti tutustumaan asiaan tarkemmin. Unesta ja sen tärkeydestä on kirjoitettu monia hyviä kirjoja. Tämän tekstin kirjoittamiseen olen inspiroitunut lukemalla neurotieteen ja psykologian professori ja unitutkija Matthew Walkerin kirjan: Miksi nukumme. Myös tutkimukset, joihin viittaan, löytyy lähteineen sieltä. Olen ollut kiinnostunut unesta aiemmin ja paasannut valmennuksissani sen merkityksestä, mutta tämän kirjan lukeminen vei innostuksen vielä ihan seuraavalle tasolle ja voisin kirjoittaa tästä todella intensiivisesti ja pitkään. Mutta pitäydytään nyt näissä kolmessa pointissa, joista nyt mennään suorituskykyysi.
Virkeänä ja riittävästi nukkuneena suorituskykysi on aivan eri tasolla kuin väsyneenä. Varmasti pystyt myöntämään sen nyt tätä lukiessasi, ainakin jos olet nukkunut hyvin ja luet tätä virkeänä. Ongelma meillä suoritusyhteiskunnan ihmisillä on se, että vähennämme unesta suorittaaksemme enemmän, vaikka todellisuudessa nukkumalla riittävästi saisimme enemmän aikaiseksi. Tämä on yleinen virhekäsitys erityisesti nykyisessä suorituskeskeisessä elämässämme missä kiireestä on tullut määritelmä hyvälle ihmiselle ja kiireettömyys on alkanut tarkoittamaan ennemmin tekemättömyyttä ja laiskuutta. Totuus on kuitenkin se, että tehokkuus ei ole sitä että on kiire. Tehokkaana sinulla ei ole kiire, vaan silloin sinulla on aikaa.
Uni on suorituskykysi kannalta tärkein tekijä. Riittävä uni. Suuri osa ihmisistä elää koko elämänsä jatkuvasta univajeessa ja huonontuneen suorituskyvyn kanssa tajuamatta sitä. Tämä johtuu tottumisesta. Totumme väsyneeseen tilaan. Totumme heikentyneeseen suorituskykyyn ja alamme pitää sitä normaalina. Totumme tarkkaavaisuuden vähentyneeseen tilaan ja alentuneeseen energiatasoon. Siitä tulee uusi normaali emmekä pysty enää edes tiedostamaan sitä, miltä tuntuisi jos olisi levännyt riittävästi. Tutkimustenkin mukaan ihminen ei enää huomaa heikentynytttä tilaansa ja suorituskykynsä laskenutta tasoa univelkaisena. Pahimmassa tapauksessa kun tämä on edennyt pitkälle saatamme jopa väittää, että emme tarvitse niin paljon unta kuin väitetään. Että pärjäämme vähemmällä unella. Tämä on kuitenkin jo ihan tutkitustikin täyttä soopaa. Paitsi tietysti jos puhutaan ihan vain pärjäämisestä. Pärjääminen on kuitenkin niin täysin eri asia kuin elinvoimainen elämä. Haluatko pärjätä vai elää virkeänä ja elinvoimaisena? Niimpä. Ei pärjääminen ole se juttu elämässä. Ei ainakaan sinulle unelmien toteuttajana.
Unta on tutkittu paljon. On todettu, että ihminen tarvitsee latautumisajan noin 16 tunnin valveillaolon jälkeen. Tämä tarkoittaa, että unelle jää 8 tuntia. Tämä siis silloin jos halutaan ylläpitää kognitiivista suosituskykyä. Pärjääkö ihminen vähemmällä kuin 8 tunnin unella? Kyllä. Mutta jos haluat olla yksi niistä joka vain pärjää läpi elämänsä, tämä teksti eikä tämä blogi ole sinua varten. Jos unen määrä laskee 6 tuntiin kymmenen päivän ajaksi, on aivojen toimintakyky sama kuin vuorokauden putkeen valvoneella. Kun tämä asia tutkittiin, ilmeni, että tulos huononi kokoajan kun päivät lisääntyivät. Millaisellakohan tasolla aivojen toimintakyky olisi tutkitusti ollut jos koetta olisi jatkettu vuosi tai monta vuotta? Mietipä tätä, kuinka monella meistä on tällainen tilanne jatkuvasti , että aivojemme toimintakyky on samalla tasolla kuin olisimme valvoneet vähintään 24 tuntia putkeen ja miten se vaikuttaa unelmiemme toteutumiseen? Miljoonat ihmiset viettävät suurimman osan elämästään koskaan tietämättä miltä tuntuisi olla fyysisessä ja psyykkisessä optimaalitilassa riittävän unen mahdollistamana. Älä sinä ole yksi niistä. Sinun suorituskykysi kannalta. Unelmiesi kannalta. Elämäsi kannalta. Priorisoi uni. Ansaitset sen.
3. Luovuus ja oppiminen
Koetko luovuuden olevan tärkeää unelmiesi kannalta? Tai oppimiskyvyn? Tarvitset luovuutta tehdäksesi ratkaisuja jotka vievät sinua kohti unelmiasi. Tarvitset oppimiskykyä kehittyäksesi ja kasvaaksesi. Tarvitset uusia taitoja ja taitojen kehittymistä tullaksesi paremmaksi siinä mitä teet, vai mitä? No siinä tapauksessa riittävän unen priorisointi on juttusi myös tästä syystä.
Oppiminen nimittäin tapahtuu unessa, ja riittävästi levänneenä olet luovempi. Oletko koskaan mennyt nukkumaan tietämättä ratkaisua ja aamulla levänneenä herännyt ratkaisun oivaltaneena? Oletko illalla miettinyt jotain asiaa etkä muistanut sitä ja aamulla herännyt asian muistaen? Kaikki tämä liittyy siihen, miten aivot toimivat ja miten tärkeää aivoillesi on luovuuden, oppimisen ja muistin kannalta se, että nukut riittävästi.
Ei mennä nyt tässä kirjoituksessa unen eri vaiheisiin ja siihen, mitä niiden aikana tapahtuu, mutta sen haluan sanoa, että ainoastaan nukkumalla riittävästi saat uneesi mahdutettua tarpeeksi sen eri vaiheita (REM ja NONREM ja niiden eri vaiheet), joita kaikkia tarvitaan siihen että opit uutta, että muistat asioita ja että luovuutesi aikaansaa oivalluksia. Ihan yhtälailla kuin ruokavaliossa on tärkeää saada proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja, eikä kehosi toimi optimaalisesti jos joku niistä jää kokonaan puuttumaan, tarvitsee aivosi kaikkia unen eri vaiheita palautuakseen ja säilyttääkseen täyden kognitiivisen toimintakykynsä. Jotta muistisi hermoverkot pysyvät kunnossa, tarvitset joka yö unen kaikkia eri vaiheita. Ja tässä tullaan siihen, että nukkumatta riittävästi, näitä kaikkia vaiheita ei tule. Eli nipistämällä unesta, nipistät aina näistä vaiheista, et pysty tiivistämään niitä pienempään määrään kuin on ihmisen sirkadiaanisen rytmin mukaista. Tämä unen määrä on tutkimusten mukaan se noin 8 tuntia. Haluatko oppia uutta niin että todella sisäistät asian? Haluatko luovuutesi kukoistamaan? Haluatko muistisi olevan kunnossa? Jos olisi olemassa ravintolisä joka aikaansaisi tämän tai lääke joka aikaansaisi tämän, ottaisitko sen? Mikset sitten nuku tarpeeksi? Riittävä uni on ilmaista ja ainut keino jonka on todettu kaikessa laajuudessaan mahdollistavan nämä asiat tähän mennessä. Kokeilemisen arvoista jokaiselle unelmien toteuttajalle.
Onko muuta?
Jos nämä edellä mainitut asiat eivät vielä riitä motivoimaan sinua siihen, että kokeilisit riittävän unen priorisoimista, miten olisi tällainen pieni supistettu lista siitä, mihin kaikkeen esimerkiksi riittävä uni vaikuttaa positiivisesti (näitä on siis vielä paljon paljon lisääkin):
- suorituskyky
- looginen päättelykyky
- immuunijärjestelmä
- aineenvaihdunta
- ruokahalu
- suoliston mikrobiomit
- verenpaine
- sydän
- muisti
- oppiminen
- luovuus
- tyyneys
- valintojen tekeminen
Mitä minä nyt teen?
Kyse on priorisoinnista, ystäväni. Tiedän, että sinulla on paljon kaikenlaista. Tiedän, että sinulla on pitkät työpäivät. Tiedän, että haluat elää ja tehdä asioita mitkä tuo sinulle iloa. Tiedän, että usein ilta on ainut aika niille koska olet päivän töissä. Tiedän, että sinulla voi olla mitä erilaisempia ihan aitoja syitä siihen, miksi riittävän unen saaminen ei todellakaan ole helppoa. Mutta palaan nyt siihen mitä olen sanonut sinulle jo monesti aiemminkin monissa muissa kirjoituksissani ja videoissani ja valmennuksissani, se mikä on helppoa, ei todellakaan lähes koskaan ole sitä, mikä tekee elämästäsi elämää isolla E:llä. Helppous ei tuo sinulle omannäköistä elämää. Helppous ei toteuta yhtäkään unelmaa. Helppous ei ole väylä muutoksiin joita kaipaat. Kaikki uusi ja jokainen toteutumisen arvoinen unelma vaatii hyppyä helppouden yli, hyppyä mukavuusalueen ulkopuolelle, priorisointia ja luopumista. Olet varmaankin joskus kuullut Tommy Tabermannin lauseen: "Saat sen mistä luovut". Saavuttaaksemme asioita on meidän luovuttava asioista. Emme voi yksinkertaisesti saada kaikkea, vaikka kuinka haluaisimme. Et voi saavuttaa kuntotasoa mitä haluaisit jos et luovu niistä jutuista jotka tällä hetkellä vie aikasi jonka voisit käyttää lenkillä käymiseen vaikka kuinka rakastaisit esimerkiksi lempi tv ohjelmasi monien jaksojen putkeen katsomista sen sijaan. Et voi saavuttaa tervettä ja elinvoimaista kehoa jos et ole valmis luopumaan siitä että syöt joka päivä ihan mitä sattuu vaikka kuinka rakastaisit herkkuja. Et voi saavuttaa tehokasta ja elinvoimaista ja suorituskykyistä päivää valvomalla liian myöhään illalla koska rakastat tehdä jotain asioita silloin. Et voi saavuttaa menestystä priorisoimalla samaan aikaan tärkeäksi sitä ja kaikkia muita asioita mitä haluaisit niin paljon tehdä. On luovuttava, jotta saa. Ja uni on se, minkä edestä toivon, että luovut asioista. Luovut niistä asioista, mitkä tällä hetkellä tekevät riittävän unesi mahdolliseksi, saadaksesi elää isolla E:llä ja saadaksesi kokea sen elinvoimaisuuden ja suorituskyvyn kirkkauden ja henkisen tasapainon mikä potentiaali sinussa on riittävän unen takana . (Välihuomautus! Jos sinulla on joku sellainen tilanne että riittävän unen priorisointi ei yksinkertaisesti tällä hetkellä elämässäsi ole mahdollista, eli olet vaikka vastasyntyneen tai ihan pienen lapsen äiti, tämä ei ole sinua varten nyt, mutta heti kun on mahdollista, aloita priorisoiminen ja tee kaikkesi sen eteen, että saat korvattua vähäistä yöuntasi nukkumalla päivällä. Joskus elämässämme on vaiheita, joista ei pääse yli pitämällä kiinni riittävästä unesta öisin, mutta ne ovat vain vaiheita. Nyt on enemmänkin kyse siitä, että suuri osa ihmisistä nukkuu vähän VAPAAEHTOISESTI koko elämänsä).
Tässä kolme vinkkiä parempaan uneen. Kolme juttua, mitkä priorisoimalla pystyt parantamaan unesi laatua, ja saamaan unelle enemmän keskeytyksetöntä ja laadukasta aikaa.
- SOMERAJAT. Sosiaalinen media ja sen selaaminen ei pelkästään vaikuta uneesi sen aikaansaaman sinisen valon takia, jonka on jo tutkitusti osoitettu vähentävän melatoniinin eli unihormonin tuotantoa aivoissa, vaan se myös aktivoi aivojasi jatkuvalla päätöksenteolla ja vireystilan ylläpitämisellä. Kun selaat, aivosi aktivoituvat tekemään päätöksiä "tykkäänkö tästä, entä tästä, mitä ajattelen tuosta, entä tästä?". Tätä tapahtuu jatkuvasti vaikka et itse edes tiedostaisi asiaa. Lisäksi vertaat itseäsi muihin, arvioit omaa elämääsi muihin verrattuna, saatat lukea jotain järkyttävää tai ahdistavaa uutisista joka vaikuttaa stressitasoihisi ja niin edelleen. Monia, monia tekijöitä. Kun selailet somea, pysyt keinotekoisesti virkeänä ja viet uneen rauhoittumista kauemmas. Aseta itsellesi iltaan someraja. Sulje some, netti ja puhelimen tai muiden älylaitteiden selaaminen mielellään viimeistään kahdeksalta. Tee tämä ainakin somekanavien kanssa eli älä selaa instagramia, älä selaa facebookkia, älä selaa niitä kanavia, missä sinulla menee aikaa aivojen ylikuormittamiseen muiden asioilla. Jos haluat illalla vielä katsoa hyvän elokuvan screeniltä, tee se, mutta pidä somettomuudesta kiinni, ja katso mitä unellesi ja sen laadulle tapahtuu. (Vinkki: mitä muuta voi tehdä kuin selata somea? Tässä muutamia ideoita: olla läsnä ja keskustella kumppaninsa kanssa, lukea jotain inspiroivaa kirjaa mille ei muka koskaan ole aikaa, kirjoittaa ajatuksia päiväkirjaan, venytellä, joogata, mennä kävelylle, kutoa sukkaa, tehdä ajan kanssa valmiiksi aamiaiseksi joku ihana terveellinen chia pudding tai raakapuuro tai valmistaa eväät töihin kaikessa rauhassa rentouttavaa musiikkia kuunnellen, tehdä keholle kuivaharjaus ja hemmotella itseä kasvonaamiolla tai kuorinnalla...tässä nyt ihan muutamia juttuja mitä muuta iltaisin voi tehdä kuin selata päättömästi somea)
- HERÄTYSKELLO PUHELIMEN TILALLE Riippuen siitä kuinka riippuvainen puhelimestasi olet, vaikka puhelimesi olisi äänettömällä ja olisit päättänyt ettet katso sitä, jo puhelimen pelkkä läsnäolo samassa tilassa itsessään aikaansaa aivoissasi taistelua siitä että sinun tekisi mieli katsoa ja tietää mitä muualla tapahtuu ja unohdat rauhoittumisen joka olisi unesi kannalta tärkeää. Älä selittele puhelimen kanssa nukkumista sillä, että se on herätyskellosi vaan homma herätyskello. Laita puhelin lentotilaan/älä häiritse tilaan tai äänettömälle ja laita se paikkaan missä se on poissa näkyvistäsi ja helposti saataviltasi. Aivojen riippuvuuden kannalta tehokkainta on, jos konkreettisesti laitat puhelimesi johonkin pussukkaan tai tiettyyn suljettavaan lokeroon. Jos olet yksi niistä, joka selittää puhelimen pakollista päällä pitämistä sillä, että sinun on oltava tavoitettavissa jos joku sinulle läheinen soittaa koska on joku hätä, et silti saa hyväksyntää sille, että puhelin on yöpöydälläsi. Aseta puhelimeesi älä häiritse toiminto ja nimeä luettelostasi ne, joita se ei koske, eli ne joiden tulee päästä läpi keskellä yötäkin, ja sen jälkeen laita puhelin pois näkyvistäsi. Kuulet sen kyllä, kun se soi, sen ei tarvitse olla yöpöydälläsi. Ja silloin oikeasti reagoit siihen, että unen tokkurassa paina vain punaista luuria. Eli oli tilanne mikä hyvänsä ja tekosyysi pitää puhelinta yöpöydälläsi mikä hyvänsä, on aika luopua siitä ja asettaa unesi laatu sinulle tärkeämmäksi ja hommata herätyskello.
- KIITOLLISUUSRUTIINI Ota rutiiniksi kirjoittaa ylös asioita joista voit olla elämässäsi juuri nyt kiitollinen joka ikinen ilta. Stressi ja huolet valvottavat ja ne kuuluvat jokaisen meidän elämään silloin tällöin. Kun keskityt siihen, että löydät joka ilta ennen nukkumaanmenoa asioita mistä olet kiitollinen ja muistutat itseäsi niistä, stressikertoimesi vähenee ja sinun on helpompi hengittää ja rauhoittua uneen. Ongelmat ottavat usein iltaisin vallan ja muuttuvat jopa isommiksi ja pelottavimmiksi mitä ne todellisuudessa ovatkaan. Kiitollisuutta tuntemalla et voi tuntea samaan aikaan negatiivisia tunteita ja se onkin yksi tehokkaimmista tavoista aikaansaada aivoille ihan jotain muuta, positiivisempaa ajateltavaa. Välillä kiitollisuudenaiheiden löytäminen voi olla haastavaa, mutta väitän että aina voit löytää jotain. Tässä muutamia ehdotuksia kiitollisuudenaiheista silloin, kun niitä on vaikea löytää: terveys/se, että pystyt näkemään, kuulemaan tai esimerkiksi liikkumaan/se, että sydämesi sykkii ja sinulla on siksi vielä mahdollisuuksia elämässäsi/ lapsesi/ puolisosi/ ystäväsi/ se, että sinulla on sänky missä nukkua ja koti missä asut tai jompi kumpi niistä/ se, että olet suomen kansalainen ja syntynyt maahan, missä on mahdollisuuksia ja turvaa ihan erilailla kuin monessa muussa maassa jne. Saat varmaan pointin? Sitten kun elämässäsi on helpompaa löytää kiitollisuuden aiheita, eli niissä hyvissä jaksoissa, muista makustella kiitollisuutta enemmän ja kehittyä siinä. Voit tuntea kiitollisuutta auringonpaisteesta jonka tunsit kasvoillasi, hymystä jonka ohikulkija sinulle antoi, tuoksuista, onnistuneesta työprojektista, virheestä jonka teit ja josta opit, haasteista joita kohtasit mutta jotka kasvattivat sinua ihmisenä ja niin edelleen. Ole luova ja pyri siihen, että hyvinä kausina keksit joka ikinen päivä uusia kiitollisuuden aiheita juuri siitä päivästä jonka sait täällä maan päällä sinä päivänä kun kirjoitat elää. Ja sitten haastavina ja surun ajanjaksoina voit tuntea kiitollisuutta vaikka katosta pääsi päällä joka ikinen päivä jos et muuhun kykene. Muista kuitenkin, että aina jos olet terve, älä unohda miten kiitollinen voit siitä olla. Oli tilanteesi mikä tahansa, laita se listallesi ja kiitä siitä, jos saat sen etuoikeuden maailmassa.
Lopuksi
Tässä nyt ihan lyhyt sukellus unen merkitykseen unelmien toteuttajalle. Niinkuin aiemmin sanoin, kannattaa aiheeseen ja tutkimuksiin tutustua lisää jos tämä asia innostaa. Tulen varmasti kirjoittamaan tulevaisuudessa tänne blogiin enemmänkin unen merkityksestä. Toivon, että tämä teksti sai aikaan sen, että arvostat untasi enemmän ja priorisoit sen tärkeämmäksi jos et sitä ole ennen tehnyt. Ja muistat, että vaikka pärjäisit vähemmällä, ei sinua ole luotu pärjäämään. Sinä olet valonkantaja, ihminen jonka valoa tarvitaan maailmassa kirkkaana. Sinua tarvitaan valaisemaan muidenkin polkuja joiden valo on himmeämpi tai joiden polulla on pimeää. Valoasi tarvitaan. Maailma tarvitsee sinua valoisana. Ja sen lisäksi, että suorituskykysi kasvaa, luovuutesi vahvistuu ja teet parempia valintoja päivittäin, loistaa valosi kirkkaampana kun nukut riittävästi. Ole silloin ihan eri ihminen.
On olemassa sanonta, että haudassa ehtii nukkumaan. Totuus vaan sattuu olemaan se, että se hauta tulee nopeammin eteen jos et nuku riittävästi, joten mitä järkeä on ottaa sekä sitä riskiä että elämä loppuu aikaisemmin ja kaiken lisäksi vielä elää siihen sellaisena, että on elänyt elämänsä puoliunessa puoliteholla väsyneenä suorittaen, kokematta koskaan sitä virkeyden ja elinvoiman potentiaalia mikä jokaisessa meissä riittävän unen avulla on? Valitse ennemmin elää elinvoimaisena ja isolla E:llä virkeänä ja priorisoi uni. Maailma tarvitsee sinua hyvin nukkuneena. Tee se itseäsi, ja kaikkia meitä muita varten. You are so worth it 💗
𝚂𝚒𝚗𝚞𝚗 𝚞𝚗𝚎𝚕𝚖𝚊𝚜𝚒 𝚓𝚊 𝚜𝚒𝚗𝚞𝚗 𝚛𝚘𝚑𝚔𝚎𝚊𝚗 𝚘𝚖𝚊𝚗𝚗ä𝚔ö𝚒𝚜𝚎𝚗 𝚎𝚕ä𝚖ä𝚗 𝚊𝚜𝚒𝚊𝚕𝚕𝚊,
💋𝚡𝚘𝚡𝚘,